Betta på sport

Att betta på sport är en vanlig företeelse där den som bettar, eller spelar, väljer att satsa pengar på en sporthändelse. Vanligt är att betta på ett utfall i en sporthändelse, till exempel att ett visst fotbollslag ska vinna en match eller att en specifik travhäst ska vinna ett travlopp på Solvalla.

Ordet betta är vanligt förekommande i spelsammanhang och kommer från det engelska ordet betting som är det engelska ordet för vadhållning. Varken ordet betta eller betting är ord som finns officiellt i det svenska språket utan används som ett slanguttryck med syfte att satsa på något. Normalt innebär ”att betta” att man satsar pengar på utfallet i ett sportsammanhang vilket också den här artikeln åsyftar. Ordet betta kan också användas i vardagligt tal då man satsar på något eller anser att en händelse av något slag sannolikt kommer att inträffa.

Spela på trav

En av våra vanligaste sporter att betta på i Sverige är trav och spelbolaget ATG är nog allmänt kända för de flesta med sina populära spelformer V75, V86, Grand Slam 75 (GS75), Dagens Dubbel med flera. För dessa spelformer handlar det om att tippa på vilka hästar som vinner de travlopp som ingår spelomgången. För till exempel V75 som består av sju travlopp så gäller det att hitta alla sju vinnare med sitt travsystem. ATG:s populära spelformer är så kallade poolspel vilket innebär att alla insatser adderas till vinstpooler där spelarna med vinnande system i spelformen delar på prispotten. Det innebär att om få spelare i en V75-omgång får alla rätt så blir vinstsumman högre än om många spelare får alla rätt.

Betting, eller spel, på trav är en populär form av sportsbetting och underhållning med möjlighet att vinna stort.
Att spela på trav hos till exempel spelbolaget ATG är populärt, speciellt då det är stora travomgångar som till exempel V75 eller V86.

Trav spelar man enklast online på ATG.se men det är också populärt att spela hos fysiska butiksombud, exempelvis i en spelkiosk. De flesta större livsmedelsbutiker är ombud för ATG och erbjuder ofta så kallade andelssystem till försäljning. Ett andelssystem innebär att man köper in sig ett system där någon annan valt ut vinnande hästar. Genom att många delar på ett system är det möjligt att lämna in större och dyrare system men som också ökar chanserna att vinna stort då fler skrällar normalt kan tas med i systemet. En skräll är en häst som få spelare tror ska vinna men som betalar bra och ”rensar bort” många system om den vinner. För att vinna stort på trav så krävs det att det skräller, och gärna flera gånger i en spelomgång. Då är det få system som är med på slutet och får alla rätt vilket innebär att färre system är med och delar på potterna.

Betta på fotboll

Att betta, eller spela, på fotboll är troligtvis den mest populära spelformen globalt. Fotbollen omsätter enorma summor pengar och spelbolagen erbjuder ofta spel på alla möjliga former av utfall i en fotbollsmatch. Det vanligast förekommande är så klart att man bettar på utfallet i en match, det vill säga om hemmalaget eller bortalaget vinner matchen, alternativt att matchen slutar oavgjort. Det är detta man normalt brukar kalla 1X2. Men förutom att spela på utfallet i en match brukar spelbolagen för en fotbollsmatch erbjuda mängder av underspel på matchen. Populära marknader är över/under där man tippar på antalet mål i matchen, antalet hörnor, korrekt resultat, förste målgörare, siste målgörare, antalet varningar med mera. Det är inte ovanligt att ett spelbolag erbjuder runt 50 olika spelmarknader att spela på i en enskild fotbollsmatch.

Betting på fotboll är vanligt och spelalternativen är många, t.ex. 1X2 och över/under-marknader.
Fotbollsbetting är stort och på enskilda fotbollsmatcher finns det ofta möjlighet att satsa på en mängd olika marknader och utfall. Förutom den populära 1X2-marknaden är det också populärt att satsa på hur många mål det blir i en match.

För att vinna på fotbollsbetting handlar det i det långa loppet om att hitta spelvärde vilket innebär att man bettar på ett odds som är bättre än det sannolika utfallet. Vi ska inte fördjupa oss i sannolikheter och spelvärde i den här artikeln men det är viktigt att tänka på att oavsett om det gäller spel på hästar eller spel på trav så behöver man kunskap för att vinna på sportspel i längden.