Bra betting

Bra betting brukar kännetecknas av genomtänkta spel som läggs där den som spelar har hittat ett spelvärde. Genom att hitta ett spelvärde så har man identifierat ett så kallat överodds som innebär att sannolikheten för att ett utfall i en sporthändelse är högre än vad oddset står i. Bedömer man att hemmalaget i en fotbollsmatch har 50 procents chans att vinna matchen men oddset står i 2.20 så finns där ett spelvärde eftersom oddset 2.20 innebär en sannolikhet på drygt 45 procent (1 / 2.20). Oddset står alltså högre än vad sannolikheten är att utfallet ska inträffa och det finns ett spelvärde eller överodds på utfallet.

Spelvärde är superviktigt vid betting. Höga odds är bra odds helt enkelt.
För att vinna på betting i längden behöver man spela på odds och utfall i sporthändelser där oddset ger ett bra spelvärde. Det vill säga att oddset är tillräckligt bra och spelvärt.

Genom att spela på överodds där man hittat ett spelvärde så blir man ofta en vinnare på sportspel i längden. Bettar man däremot på utfall där oddset är lägre än vad det potentiella utfallet är så innebär det att man förlorar i det långa loppet men att man så klart kan ha tur kortsiktigt och vinna stora pengar på betting ändå. Att spela stort på dåliga odds kan jämföras med casino och handlar egentligen mer om gambling med ett stort inslag av tur snarare än professionell sportsbetting.

Hur hittar man spelvärde?

Men hur vet man då vad som är ett bra spelvärde eller inte. Det är en omöjlig fråga att svara på men professionella spelare använder sig normalt av en kombination av många parametrar där statistik, nyheter, insiderinformation och magkänsla är viktiga komponenter. Genom att kombinera dessa delar och sätta sina egna odds som man jämför med spelbolagens odds kan man hitta spel och odds som ger ett spelvärde.

Money management

Precis som att hitta spelvärde och bra odds är det minst lika viktigt att hantera sin spelkassa och insatserna på ett föredömligt sätt. Genom att satsa en rimlig andel av sin totala spelkassa och eventuellt variera insatsen beroende på hur stort spelvärdet är upprätthåller man en god money management för att vinna i längden. Normalt är att kanske satsa någonstans kring 1-5 procent av spelkassan per spel vilket innebär 100-500 kronor om spelkassan uppgår till 10 000 kronor. I spelsammanhang brukar man tala om units där en unit är ett fastställt belopp, till exempel 100 kronor och där man satsar 1-5 units beroende på hur stort man bedömer att spelvärdet är.

Ett bra money management är superviktigt för att vinna i längden på betting.
Ett bra ”money management” då du bettar på sportodds är A och O för att bli en vinnande spelare i längden. Att satsa lagom och aldrig jaga förluster är en grundförutsättning för att lyckas med sportsbetting.

Jaga inte förluster!

Bland det viktigaste för att vinna i längden och upprätthålla en god money management är att aldrig någonsin jaga förluster. Att jaga en förlust innebär kort att man försöker täcka upp förlorade spel genom att spela nya spel med tvivelaktigt spelvärde med insatser som frångår den strategi man satt upp kring insatsstorlekar i sitt money management.